Wyobraź sobie butikowy hotel, który jest integralną częścią malowniczego krajobrazu. Aethos Ericeira na Srebrnym Wybrzeżu w Portugalii to luksusowa oaza spokoju, zaprojektowana tak, aby doskonale komponować się z naturą. Wchodząc do lobby, poczujesz się zanurzony w magicznym świetle Atlantyku, a wnętrza urzekną Cię naturalnymi materiałami i prostotą, która sprzyja relaksowi.
Butikowy hotel na Srebrnym Wybrzeżu z dala od zgiełku
Położone niecałą godzinę drogi od Lizbony miasteczko Ericeira od wielu lat przyciąga miłośników wakacji w Portugalii. To mekka surferów, zarówno początkujących, jak i zaawansowanych, gdzie na odcinku kilku kilometrów można znaleźć wiele spotów, szkółek i wypożyczalni sprzętu. Jednak Ericeira zachwyca nie tylko fanów sportów wodnych, ale także tych, którzy szukają spokoju i relaksu z dala od miejskiego zgiełku.
Niebiesko-białe domy porasta tu w sezonie letnim amarantowa bugenwilla, a ze spokojnych deptaków można podziwiać hotel nad oceanem. Tradycyjne kawiarenki serwują cafézinho za 90 centów, a liczne piękne plaże grzeje słońce, a czasem otula mleczna mgła – stąd nazwa tych okolic, Silver Coast (Costa de Prata). To wszystko sprawia, że Ericeira, tak spokojna w porównaniu z tętniącą życiem stolicą, stanowi jedną z ulubionych turystycznych destynacji w Portugalii.
Aby w pełni docenić piękno wybrzeża i naprawdę odpocząć, warto zadbać o odpowiedni ekskluzywny hotel w Portugalii. Butikowy hotel Aethos Ericeira został zaprojektowany tak, żeby harmonijnie wtapiać się w otaczający krajobraz, oferując luksus w spokojnym i klimatycznym miejscu z dala od zgiełku.
Relaksująca przestrzeń zharmonizowana z otoczeniem
Wchodząc do lobby luksusowego hotelu w Portugalii, wciąż jesteśmy skąpani w magicznym świetle Srebrnego Wybrzeża. Słońce wpada przez duże, łukowate okna, dając wrażenie przestrzeni i oddechu. We wnętrzach nie ma odwracających uwagę dekoracji, jest za to przestrzeń do kontemplacji widoków, takich jak migotliwy błękit oceanu, który uzupełnia naturalną paletę barw zastosowaną w apartamentach.
Kolory i faktury inspirowane są tym, co wokół najpiękniejsze – wydmami, plażami i klifami. Naturalne materiały, dużo drewna, koloru kremowego, bieli, do tego wygodne łóżka i fotele, rośliny – to wszystko tworzy przestrzeń, w której nietrudno odpocząć. Goście mogą skorzystać ze strefy wellness, gdzie czekają masaże, rytuały hammam i podgrzewany basen ze słoną wodą umożliwiający całoroczną kąpiel.
Hotel organizuje również poranne spacery po bezdrożach, wędrówki połączone z odwiedzinami winiarni, grupowe i prywatne sesje jogi i pilatesu oraz lekcje surfingu, dla początkujących i nieco bardziej zaawansowanych.
Czytaj więcej: Jak przeliczyć ampery na kilowaty - poradnik
Zróżnicowana i zrównoważona oferta kulinarna w Ondzie
Kuchnia portugalska słynie z prostoty, a w hotelu Aethos Ericeira od niedawna opiekuje się nią Nuno Matos, doświadczony szef kuchni, który pracował m.in. w kultowej brytyjskiej restauracji The Fat Duck z trzema gwiazdkami Michelin czy kopenhaskim Relae, które może pochwalić się jedną gwiazdką. Wiedza i umiejętności Matosa w połączeniu z jego miłością do morza zaowocowały przyjemnym odświeżeniem i nowym wizerunkiem hotelowej restauracji Onda.
- Każdy produkt zasługuje na uwagę i troskę, bez względu na to, ile kosztuje. Czy to cebula, czy turbot – wszystkie składniki traktuję z równym zainteresowaniem – mówi Nuno Matos.
W menu Ondy królują owoce morza i ryby, ale ich oprawą są sezonowe warzywa i owoce. Nie brakuje również mięsa, tak charakterystycznego dla kuchni portugalskiej. Produkty, z których gotuje się w Ondzie, pochodzą z lokalnych farm, a ryby z portu w Peniche. Nuno Matos jest znany z zaangażowania w zrównoważony rozwój – poprzednia restauracja, na której czele stał, dostała nagrodę za działania na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Onda należy do restauracji hotelowych, dla których warto przemierzyć wiele kilometrów chociażby na obiad z widokiem na Atlantyk. W karcie dziennej znajdziemy lekkie i swobodne dania, takie jak codziennie inna wersja ceviche z lokalnych ryb, małże przygotowane w klasycznym stylu czy sałatka z buraków i pomarańczy. Wieczorne menu obfituje w klasyczne smaki z autorskim twistem. Desery, portugalskie klasyki w niecodziennym wydaniu, połączą wszystkich, bez względu na dietę czy upodobania.